Vierailuluento: Robert Desjarlais ke 9.4.2014 klo 16–18 (Janus-sali)

Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine järjestää huhtikuussa vierailuluennon, jonka puhujana on yhdysvaltalainen antropologian professori Robert Desjarlais.

Robert Desjarlais on kulttuurintutkija ja valokuvaaja. Hän toimii antropologian professorina Sarah Lawrence Collegessa New Yorkissa. Hän on tutkinut mm. tiibetinbuddhalaisten Yolmojen kuolemanrituaaleja Nepalissa, kodittomia Bostonissa sekä shakinpeluuta Manhattanilla. Desjarlais’n tieteellisiin kiinnostuksenkohteisiin kuuluu emootioiden ja mielen antropologia sekä populaarikulttuurin ja emootioiden väliset suhteet.

Vierailuluennollaan ”Hitchhiking Beatitudes: A Personal Cultural History of Rough Travel” Robert Desjarlais puhuu uusimman tutkimusprojektinsa teemoista: valokuvaamisesta ja muistoista. Hän pohtii, kuinka muistoja voidaan valokuvata ja kuinka valokuvilla voidaan kurkottaa kohti mennyttä elämää joka yhä elää ihmisen muistoissa. Etnografisesti tutkimus pohjaa Desjarlais’n omiin opiskeluaikaisiin muistoihin Ranskassa vietetystä vuodesta sekä muistojen kuvaamiseen 30 vuotta myöhemmin.

Desjarlais on kirjoittanut neljä teosta, joista uusin, ”Counterplay: An Anthropologist at the Chessboard” julkaistiin vuonna 2011. Teoksessaan Desjarlais kuvaa shakinpeluuta Manhattanilla ja tekee näkyväksi pelin eri muotojen monimutkaiset piirteet ja yksityiskohdat. Desjarlais tarkastelee shakkia intohimon käsitteen avulla, ja tutkimus voidaankin tulkita myös avaukseksi ”intohimon antropologiaan”. Desjarlais’n teos on kiehtovaa luettavaa niin peleistä, urheilusta kuin mistä tahansa intohimoja sisältävästä kulttuurisesta toiminnasta kiinnostuneille kulttuurintutkijoille.

Lisätietoa puhujasta: http://www.robertdesjarlais.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s